Teimme vihreän valtuustoryhmän kanssa valtuustoaloitteen siitä, ettei perheen tarvitsisi maksaa päivähoitomaksua niiltä kuukausilta jos lapsi on jostain syystä pois koko kuukauden.
Tällä hetkellä Riihimäellä on voimassa käytäntö, että jos lapsi on poissa hoidosta koko kuukauden perhe maksaa puolenkuun päivähoitomaksun. Kesäkuukausilta käytäntö on se, että jos perhe ilmoittaa hyvissä ajoin, että lapsi on poissa hoidosta sekä kesä, että heinäkuun tai heinä- ja elokuun ovat ne kuukaudet maksuttomia. Jos lapsi on ollut päivähoidossa 11 kuukautta ennen kesälomaa on 12 kuukausi maksuton oli lapsi hoidossa eli ei.
Sosiaali-ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa on määritelty, että maksu voidaan periä enintään 11 kuukaudelta ja Riihimäellä tämä toimintavuosi on määritelty 1.8-31.7. Joten jos perhe aloittaa hoidon vasta syyskuun alussa he eivät ehdi maksaa 11 kuukautta toimintavuoden aikana.
Aloite sai alkunsa henkilökunnan havainnoista, että jostain syystä tämä viesti ei aina tavoita perheitä. Joka kevät joku perhe yllättyy siitä, että he joutuvat maksamaan puolenkuun maksun heinäkuulta vaikka lapsi on poissa hoidosta koko kuukauden.
Valtuustoaloitteeseen saamassamme Vastauksessa oli otettu kantaa siihen, että jos maksuvapaus tulisi niille kuukausille jolloin lapsi ei käytä päivääkään hoitoa se lisäisi epätietoisuutta päivähoitomaksuista. Kuten vastauksesta käy ilmi suurin osa perheistä aloittaa hoitonsa elokuun alussa ja tarvitsee hoitoa koko hoitovuoden kesälomaa lukuunottamatta. Tämä maksujen poistaminen koskettaisi siis vain niitä perheitä, jotka aloitavata hoitonsa vasta syyskuussa tai niitä perheitä jotka eivät tarvitse hoitoa esim lomautuksen vuoksi jonkun kuukauden osalta.
Mielestämme on erikoista miten se, että lapsi ei käytä päivääkään päivähoitoa ja perhe ilmoittaa siitä hyvissä ajoin kuten nykyäänkin kesäajan hoitotarve ilmoitetaan, voisi olla kovin epäselvää?
Meillä on elokuun alusta otettu Riihimäellä käyttöön hoitoaikaperusteinen maksu jossa perhe siis ilmoittaa etukäteen hoitoaikansa edellisellä viikolla ja hoitoaikaa seurataan sähköisellä kirjauksilla päivittäin. Näin varhaiskasvatuksessa voidaan suunnitella hoitajien ja lasten yhtäaikainen paikallaolo paremmin.
Ymmärtääksemme tällä samalla menetelmällä voitaisiin ilmoittaa jos lapsi on poissa koko kuukauden.
Vastauksessa todettiin, ettei tällä aloitteella olisi vaikutusta henkilöstömenohin koska kyse olis todennäköisesti kuitenkin vain muutamista perheistä eikä se näin vaikuttaisi myöskään asiakasmaksu kertymään.
Kaupungin kukkaroa tämä aloite ei siis olisi rasittanut, mutta perheille hoitomaksu voi olla hyvinkin suuri. Kahden lapsen perheelle, jotka maksavat täydet hoitomaksut puolikas kuukausi maksaa 263?. Sen summan he siis maksavat vaikka lapsi olisi kotona. Mielestämme, se on aika kova hinta palvelusta jota ei konkreettisesti sillä hetkellä käytä.
Maksuvapaus niiltä kuukausilta jolloin lapsi ei käytä lainkaan päivähoitoa kannustaisi, myös vanhempia hoitamaan lapsia kotona jos he ovat itse kotona loman tai lomautuksen takia.
Toivomme, että tulevaisuudessa kun päivähoitomaksuja määritellään otettaisiin oikeasti huomioon se, että se kohtelisi kaikkia perheitä tasapuolisesti ja asiakkaat maksaisivat siitä mitä he oikeasti käyttävät.

Sari Jokinen ja Tiina Mämmelä

Riihimäen Vihreä valtuustoryhmä

Julkaistu Aamupostissa 20.10.2016

Julkaistu Aamupostissa 20.10.2016