Riihimäen ennakkoäänestystilanne on surkea. Epäilen että tämä kertoo siitä, että ihmiset ovat totaalisen kyllästyneitä nykyiseen politiikkaan. Politiikka näyttäytyy norsunluutornissa tapahtuvana puuhasteluna, jossa sulle-mulle kaupat ovat arkipäivää, mutta ne ovat tehokkaasti piilotettu kulisseihin. Läpinäkyvyytä politiikassa ei ole, ja poliitikkojen sanat eivät vastaa heidän tekojaan. Politiikkaan kyllästyminen on johtanut siihen, että edes äänestämällä ei haluta vaikuttaa ympärillä tapahtuviin asioihin. Äänestämättömyys on protesti valtaapitäviä kohtaan.

Protesti on paikallaan, mutta sillä on myös valitettavia jälkiseurauksia. Jokainen antamatta jäänyt ääni vahvistaa juuri niiden rivejä, joita ihminen eniten henkilökohtaisessa elämässään vastustaa. Tämän hetkinen valtakunnantason oikeistolainen hallituspolitiikka on vahva esimerkki äänestyksen merkityksestä ja politiikan valtasuhteista. Se voittaa, kuka eniten ääniä saa. Politiikka on sitten sen mukaista. Kansa on puhunut (vaikka sitten huonommallakin äänestysprosentilla), joten pulinat pois. Edustuksellinen demokratia toimii niin hyvässä kuin pahassa.

Edellisissä kuntavaaleissa alle 34-vuotiaat äänestivät todella huonosti. Tämä tarkoittaa sitä, että ruuhkavuosissa elävien lapsiperheiden ja nuorten asioista päättää tälläkin hetkellä pääsääntöisesti eläkeläiset. Eläkeläiset tietävät mikä merkitys äänestämisellä on, ja he myös äänestävät. Pääsääntöisesti jokainen äänestäjä äänestää oman ikäisiään, ja tämä näkyy sitten valittujen päättäjien ikärakenteessa. 

Valtuusto on vain yksi paikka, jossa äänestetyt henkilöt vaikuttavat. Muita paikkoja ovat mm. oppilaitosten ja liikuntahallien hallitukset, lautakunnat, kuntayhtymän ja sairaanhoitopiirien hallitukset ym. Näissäkin paikoissa olisi hyvä olla eri-ikäistä edustusta läsnä, jotta eri-ikäisten kuntalaisten asiat tulisivat tasapuolisesti edustettua. Jos voimasuhteet ovat kovasti epätasapainossa, se näkyy myös päätöksissä.

Äänestä ketä äänestät, kunhan vain äänestät. 

Anne Lindgren
Kansalaisyhteiskunnan asiantuntija
Kuntavaaliehdokas (vihr.) 88 Riihimäki