Koululaisten kesäloma alkaa 5.6. ja yhteensä koululainen pitää lomaa karkeasti 12 viikkoa, kun mukaan luetaan syys- ja joululoma. Molempien vanhempien osallistuessa lomien hoitoon, lapselle jäisi vielä neljä viikkoa yksinäistä aikaa. Aina ei vanhemmilla ole lomaa ollenkaan, jolloin lapsi saattaa olla jopa tuon 12 viikkoa yksin.

Kaupunki ja seurakunta järjestää kesäkuussa päiväleiritoimintaa koululaisille. Näille leireille on kuitenkin tulijoita enemmän kuin on paikkoja. Seurakunnan leirit täyttyivät alle puolessa tunnissa ja paikkaa leirille jäi kaipaamaan kymmeniä lapsia. Kaupungin päiväleirit ovat vain yhden viikon mittaisia ja tarjoaa tekemistä 3.-6. luokkalaisille kesäkuussa. Viime vuonna kaupunki järjesti päivähoitoa 1.-2. luokkalaisille, nyt niistä ei ole vielä tietoa julkaistu. Päivähoidon hinta on melko korkea, viime vuonna 83€/vko ja hoitoa luvattiin vain kesäkuuksi. Pienituloiselle maksu on kohtuuttoman korkea. Maksussa ei nimittäin huomioida matalan tulon ja vähennyksien vaikutusta. Näiden vaihtoehtojen lisäksi on muutamia maksullisia ja maksuttomia kerhoja ja toimintoja.

Mitä pieni koululainen tekee kesän, kun vanhemmat tai huoltaja ovat pitkän päivän töissä eikä isovanhempia ole apuna? Kesällä pienituloisten perheiden lapset ja köyhät eivät voi osallistua maksullisiin kerhoihin ja toimintoihin vaan kesän täyttää tyhjyys ja yksinäisyys.

Joissakin kaupungeissa järjestetään esimerkiksi yhteisiä futistreenejä ja skoottausta tai skeittausta, joissa lajia harrastavat nuoret ohjaavat pienempiä. On avointa leikkipuistotoimintaa, jossa lapset voivat käydä syömässä lämpimän ruoan, leikkimässä ja juttelemassa aikuisen kanssa. Ehkä hiukan vanhemmille voisi järjestää työpajoja, joissa saisi matalan kynnyksen työkokemusta. Kesäsiirtoloillekin olisi edelleen tulijoita. Isommille koululaisille voisi heittää vielä villimmän ehdotuksen: maatilojen ja kaupungin yhteistyöllä voisimme löytää paikkoja joissa nuoret voisivat asua muutaman viikon ja osallistua perinteisiin maatilan töihin.

Lapsi tarvitsee aikuista ja turvaa myös kesällä. Huolehtimalla myös kesän hoidon tarpeesta, annamme opiskelijoille ja pätkätyöläisille mahdollisuuden ottaa vastaan työtä tuntematta epätoivoa lapsen puolesta ja niille joilla taloudellinen tilanne tiukka, tarjota ilmaista tekemistä. Toisaalta myös ne vanhemmat jotka eivät lomaa saa pitää heinäkuussa, eivät olisi paniikissa jo ennen kuin kesä edes alkaa. Tärkeintä kuitenkin se, että kesä olisi lapselle antoisa intiaanikesä, ei turvattomuuden ja yksinäisyyden aikaa.

Opiskelija, pätkätyöläinen, koululaisten äiti
Tanja Salonen
kuntavaaliehdokas (Vihreät), 95

Juttu julkaistu Aamupostissa 31.3.2017