Eero Yrjö-Koskinen: Riihimäen ja Hyvinkään tunnusteltava uusia yhteistyökuvioita – kaupungit: neuvotteluja jo ollut

Teksti kopioitu 12.4.2017 näköislehdestä

RIIHIMÄKI| – Riihimäki on yrittänyt vuosikaudet kituuttaa vanhoilla pelimerkeillä. Se tie on käyty loppuun, toteaa kaupungin kunnallispolitiikkan palannut Eero Yrjö-Koskinen (vihr.).

Hän esittää yhteistyökeskustelujen avaamista Hyvinkään kanssa. Ajankohta on otollinen, koska kaupungeissa ovat paitsi valtuustot myös johtajat vaihtuneet sitten edellisten neuvonpitojen.

– Kyse ei olisi kuntaliitoksesta niin, että toinen kunta sulautuisi toiseen, vaan parikaupunkimallista, jossa joitakin toimintoja voitaisiin hoitaa yhdessä, kuuluu Yrjö-Koskisen esitys.

Esimerkkinä hän mainitsee tekniset toiminnot, joiden hoitamiseksi kaupungit voisivat perustaa liikelaitoksen tai yhtiön.

Hän pelkää, että ilman uusia radikaaleja avauksia Riihimäki ei kykene enää tarjoamaan kaupunkilaisille heidän tarvitsemiaan palveluita ja selviämään omin avuin lain edellyttämistä vastuista.

Näin sote-uudistuksen kynnyksellä olisi katsottava uudelleen myös sairaalapalvelut.

– Minusta kuulostaa pelottavalta sairaalapalvelujen siirtyminen yhä kauemmaksi. HYKS:n Hyvinkää olisi lähempänä.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan kaupungin strategia- ja säästöpohdinnoissa selvitettävänä onkin mahdollisuus palveluyhteistyöhön niin Hyvinkään kuin Hämeenlinnan kanssa.

– Sote poislukien moniakin toimintoja voitaisiin yhdistää – erilaisia malleja on useita, Sulkko sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on sitouduttu Kanta-Hämeeseen. Toisaalta Sulkon mukaan valinnanvapauden laajentuessa asiakkaat saattavat tähytä maakuntarajan yli.

Neuvotteluja on Hyvinkään kanssa jo käyty. Tärkeänä Sulkko pitäisi sateenvarjomallin luomista talousalueen elinkeinopolitiikkaan, millä houkuteltaisiin alueelle isoja investointeja.

Myönteisesti yhteistyötarjoukseen suhtautuu myös kaupunginjohtajaa sijaistava Pentti Halonen Hyvinkäältä.

–  Nimenomaan tällä alueella olisi katsottava, mistä palveluista asiakkaat voisivat hyötyä paremmin ja poistaa samalla päällekkäisyyksiä reuna-alueilta.

Tekniset palvelut ovat molempien mielestä hyvä kohde. Halonen lisäisi listaan myös maahanmuuttajien kotouttamispalvelut.

Eero Yrjö-Koskinen

Vihreiden uusi valtuutettu Riihimäen kaupunginvaltuustossa.

Aiemmin kaupunginvaltuustossa v. 2009-2012.

Ollut eduskuntavaaleissa ehdokkaana kolmesti. ”Se tie on katsottu. Riihimäen omat asiat ovat tärkeimpiä.”

54-vuotias

Työskentelee pääsihteerinä Kestävän kaivostoiminnan verkostossa Helsingissä.

Toiminut aiemmin mm. Suomen Luonnonsuojeluliiton tj:nä, Euroopan parlamentin tiedotusyksikössä.