Riihimäellä on tehty isoja hakkuita laajalti ympäri kaupunkia. Uutisoinnista saa vaikutelman, että sekä suunnitelmissa että toteutuksessa on ollut vakavia puutteita. Ympäristöpuolen näkemystä ei ole kuultu ja kaatofirma on osittain kaatanut puita toisin kuin on sovittu. Hakkuut eivät tällaisenaan missään nimessä ole olleet kevyitä. On käsittämätöntä, että nykyaikana kenellekään tulee edes mieleen käsitellä taajamametsiä ja lähivirkistysalueita talousmetsätyylillä.
Maanomistajan tai hakkuuoikeudenhaltijan vastuulla on selvittää etukäteen, voiko kuviolla olla liito-oraville sopivaa elinympäristöä. Heikentämiskielto pätee, oli tietoa direktiivilajin esiintymisestä tai ei.
Yleistyvä trendi on, että kaupungin tärkeät lähivirkistysalueet pysyvät peitteisinä ja niistä poistetaan vain oikeasti vaarallisia puita. Niissä ei pitäisi lainkaan tehdä metsätaloudellisia toimenpiteitä. Vaarallisten puidenkin kohdalla puu pitäisi kaataa ja jättää sijoilleen lahopuuksi turvaamaan ja ylläpitämään luonnon monimuotoisuutta.
Luontokato on ilmastonmuutoksen tasoinen uhka. Nykyisessä ilmapiirissä näin leväperäiset hakkuut ovat luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta aivan käsittämätön ratkaisu. Menettely antaa kuvan vakavasta piittaamattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta. Hakkuut ovat malliesimerkki siitä mitä tuhoa piittaamattomuus ja kaupungin toimintojen välisten prosessien sakkaaminen aiheuttaa luonnolle ja luonnon monimuotoisuudelle. Kaupungin metsän- ja viheralueiden hoidon ohjeistuksessa ja protokollissa on selvästi tarkentamisen varaa.
Ohjeistus ja valvontavastuu on viimekädessä aina tilaajalla. Vastuun pallottelun sijaan on välittömästi tehtävä korjaustoimenpiteitä prosesseihin ja toimintoihin. Kaupunkiin on laadittava luonnon monimuotoisuutta turvaava toimenpideohjelma, jolla varmistetaan että laatupoikkeamia ei synny jatkossa.
Riihimäen seudun Vihreät ry.
Hakkuita on itseni lisäksi moni muukin ihmetellyt. Kun kyselin tietotuvasta syytä puiden massiiviselle kaatamiselle ja asumismukavuuden ja ympäristön tuhoamiselle, tuli puutarhulilta soitto, että tätä on toivottu ja että puut kasvavat uudestaan. Noin kuukauden tai kahden päästä kysyin, milloin työhön käytetty metsätyökone viedään puistosta pois. Näytti siltä, kuin se olisi unohttu työmaalle. Sain vastaukseksi, että Työtehon oppilaat ovat joululomalla ja sen jälkeen vievät pois. Sen ne tekivätkin ja varmaankin onnellisena, että hukattu kone löytyi. Nyt kun puiden kaadosta on pyli puoli vuotta, kysyin kaupungilta, että milloin siivotaan oksa- ja risukasat. Laitoin pari kuvaakin, jotta näkevät työnsä jäljet. Sain vastaukseksi, että lintujen pesimäaikana 1.4.-15.8.2023 ei siivota. Koska kysyin siivouksen lisäksi myös (taas) syytä puistojen tyhentämiselle puista, sain vastauskeksi että tästä oli viime vuonna saatu kuntalaisaloite. Etsin Riihimäen kotisivuilta kuntalaisaloitetta löytämättä sitä. Tänään laitoin tietotupaan viestiä, jossa kysyin, että mistä löydän tämän kuntalaisaloitteen. Sitä kun ei nettisivuilla ollut. Toivottavasti saan ensi viikolla vastauksen. Tänään siivosin pikku lammesta risukasan itse, koska joudun katsomaan hävitystyön jälkiä koko kesän ja lisäksi siellä käyvät sorsat aina keväisin, joten tein niille tilaa. Ohikulkijoilta kuulin, miten tyytymättömiä he olivat puiden kaatamiseen ja ympäristön tuhoamiseen. Jos kerran kyse oli kuntalaisaloitteesta, miksi ei asukkailta kysytty mitään? Heräsi lisäksi muitakin kysymyksiä: Onko tässä takana EU:n hiilinielu direktiivi? Miksi oli yhtäkkiä kiire koko Riihimäki putsattava puista? Edellisen puutahurin aikana ei puita kaadettu metsätyökoneilla, vaan työ tehtiin muuta ympäristöä säästämällä ja jäljet siivottiin heti. Miksi ei risukasoja kerätty pois ennen lintujen pesimäaikaa? Enemmistö kaadetuista puista oli terveitä puita, eikä yksikään ollut vaarallinen. Toivoisin, että te nostaisitte asian enemmän esille. Tosin tuhotyö on jo tehty, mutta seuraavia tuhotöitä se estäisi.